Τρίπολη – η καρδιά της Αρκαδίας

0
4133

Η Τρίπολη είναι μια ολοζώντανη πόλη, ούτε δυο ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα. Έχει κρατήσει όλη της την αρχοντιά και είναι ένα πρότυπο ανάπτυξης από τη μια και παράδοσης από την άλλη. Με σπουδαία εμπορική και παραγωγική ιστορία, είναι ταυτόχρονα μια πόλη φιλόξενη, ζεστή, με ανθρώπινους ρυθμούς και μοναδικό χρώμα.

Η πόλη έχει απέραντη ιστορία. Κατά πάσα πιθανότητά το όνομά της το οφείλει στην συνένωση των αρχαίων πόλεων της Μαντινείας, της Τεγέας και του Παλλαντίου. Συναντάται ήδη στα ενετικά αρχεία του 15ου αιώνα ως Droboliza. Από το 17ο αιώνα και μετά γίνεται το κέντρο του Μοριά. Με ανεπτυγμένο εμπόριο, με πολλούς τεχνίτες, γίνεται μία πολυάνθρωπη πολιτεία όπου συρρέουν περιηγητές και στρατοκόποι, κατάσκοποι και ελληνολάτρεις. Γίνεται το σύμβολο της Επανάστασης, η ηρωική Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη και του Κεφάλα.

Μετά την απελευθέρωση έχει μια ραγδαία ανάπτυξη, τόσο εμπορική όσο και πολιτιστική. Η ανέγερση νεοκλασικών κτηρίων της προσδίδει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Ο Βασιλιάς Όθωνας ονειρεύεται να χτίσει εδώ το ησυχαστήριό του και η ευρωπαϊκή διανόηση έρχεται στην Τρίπολη για να αποτίσει φόρο τιμής στους αδάμαστους Αρκάδες. Ο μύθος της αιώνιας Αρκαδίας κατακτά ολοκληρωτικά τον κόσμο. Και η Τρίπολη βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά αυτού του μύθου.

Από την Τρίπολη αρχίζει η όμορφη περιπέτεια της ανακάλυψης της Αρκαδίας. Ατενίζοντας τα αιώνια βουνά από την πλατεία του Άρεως, μπορεί κάποιος να αποφασίσει ποια πτυχή της Αρκαδίας θέλει να εξερευνήσει αυτή τη φορά. Γιατί ασφαλώς θα υπάρξουν πολλές. Κανένας δεν έρχεται μία μόνο φορά στην Αρκαδία.

- Advertisement -