Βαλτεσινίκο Αρκαδίας: Όταν η ορεινή Πελοπόννησος συναντά την ομορφιά

Στα ορεινά της Πελοποννήσου βρίσκεται το Βαλτεσινίκο, ένα γραφικό και ζωντανό χωριό. Γεωγραφικά ανήκει στο δήμο Γορτυνίας και κατοικείται περίπου από 350 άτομα.

0
8608

Εδώ όλες οι εποχές είναι όμορφες. Το χειμώνα, το χιόνι κάνει παντού αισθητή τη παρουσία του και οι καπνοί από τα τζάκια και τις καμινάδες θολώνουν τους ουρανούς. Η άνοιξη ενφανίζεται εδώ κατά τον Απρίλη με αποκορύφωμα το Μάιο και τον Ιούνιο, όπου η ζωή οργιάζει. Επίσης, τα όμορφα ελκυστικά μέρη που διαθέτει γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα αν τα διασχίσει κανείς πεζοπορώντας.

Η παράδοσή του χωριού πάνω στη Ξυλογλυπτική τέχνη είναι μεγάλη και μακροχρόνια. Ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα και καταλήγει στον 20ο αιώνα. Δείγματα τέτοιου είδους τέχνης διαπιστώνονται στα περίτεχνα τέμπλα των δύο μεγαλυτέρων εκκλησιών του χωριού, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Θεοδώρων, κατασκευασμένα κι τα δύο από ξύλο καρυδιάς.

Συζήτηση πολλή έχει γίνει σχετικά με την ονομασία του χωριού αυτού, καθώς αφ΄ενός πιστεύεται πως πρόκειται για σλαβικές ρίζες του ονόματος, αφ΄ετέρου πως πρόκειται για σύνθετη ονομασία αποτελούμενη από δύο συνθετικά. Πρώτο συνθετικό είναι η λέξη Βάλτες που σημαίνει τόπος με πολλά νερά και δεύτερο η κατάληξη –σινικο που μας πηγαίνει στη λέξη συνοικισμό ή ένωση οικισμών. Καταλήγοντας, η λέξη Βαλτεσινίκο σημαίνει προφανώς πολλά νερά και πολλοί οικισμοί μαζί.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν τις βασικές βιοποριστικές ενασχολήσεις των κατοίκων. Καλλιεργούνται αμπέλια, πατάτες, σιτάρι, καλαμπόκι. Άλλη σημαντική οικονομική δραστηριότητα είναι η μελισσοκομία. Το μέλι Ελάτης αποτελεί γνωστή παραγωγή της περιοχής. Άλλα τοπικά προϊόντα που μπορούμε να συναντήσουμε εδώ είναι τα καρύδια, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες, τα λαζάνια, το τυρί, το κρασί, τα γλυκά του κουταλιού και αρωματικά βότανα, όπως τσάϊ του βουνού και ρίγανη.

Τα αξιοθέατα που θα συναντήσετε εδώ είναι ποικίλα και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το Λαογραφικό Μουσείο, τη Μονή του Αγίου Νικολάου, τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τους Νερόμυλους, το Παλαιόκαστρο, το Πύργο των Δεσποταίων ή Ζαντέ, το Μπαρμπεσίνικο, το Κοκκινόβραχο, τη Πρόπαντη, το Σκορδούλι, τη Κρανιά. Όλα είναι μείζονος ιστορικής και γεωγραφικής σημασίας.

Μη χάνετε λοιπόν ευκαιρία για ταξίδι σε ένα από τα πρωτότυπα και τα πρωτόγνωρα μέρη. Να θυμάστε μάλιστα ότι στο Βαλτεσινίκο η ομορφιά δεν σταματά στη φύση… αλλά συνεχίζεται στην παράδοση και στις τοπικές εκδηλώσεις μερικές από τις οποίες είναι το παραδοσιακό αλώνισμα και ο Λαϊκός αγώνας ορεινού δρόμου στα μονοπάτια των αρκάδων ποιμένων.

Εκμεταλευτείτε κι εσείς την απέραντη ομορφιά αυτού του τόπου… που προσφέρεται για επίσκεψη αλλά και διαμονή, μιας και διαθέτει ξενώνες, αλλά και εστιατόρια και ταβέρνες.

- Advertisement -