Λακωνία: To ακρωτήρι του άγριου Καβο-Μαλιά

Το ακρωτήρι του Μαλέα είναι το θρυλικό νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας

0
11511
Το ακρωτήρι του Μαλέα

Το ακρωτήρι του Μαλέα είναι το θρυλικό νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας, γνωστό ως Καβομαλέας ή Καβομαλιάς.

Αποτελεί απόληξη του ορεινού όγκου του Πάρνωνα που καταλήγει με κατεύθυνση νοτιοανατολική, στο Μυρτώο πέλαγος και στην θάλασσα των Κυθήρων.

Η γεωγραφική του θέση ευνοεί το θαλάσσιο εμπόριο, οι αέρηδες, όμως, δυσκολεύουν τον διάπλου του Μαλέα, εγκυμονώντας πολλούς κινδύνους.

Ο Στράβων μάλιστα, γεωγράφος της αρχαιότητας, αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει – Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχασε πως έχεις οικογένεια»…
Ο Καρκαβίτσας στα «Λόγια της πλώρης» πάλι αναφέρει «Τις φουρτούνες του Κάβο Μαλιά δεν τις κάνουν ανέμοι. Εγώ να σας πω. Όχι, σου λέει, είναι χοντρός κάβος και χύνει το βουνό αέρα κι έρχεται ο Θρακιάς από πάνω και βγάζουν αψάδα οι Βελανιδιώτισσες. Κολοκύθια! Μωρέ τις φουρτούνες του Καβομαλιά δεν τις κάνουν ανέμοι…Τις κάνουν τα στοιχειά.»

Για να επισκεφτούμε το ακρωτήρι ακολουθούμε το πεζοπορικό μονοπάτι Δ14 που ξεκινά από την Αγία Μαρίνα και καταλήγει στην Αγία Ειρήνη και τον Άη-Γιώργη στο ακρωτήρι.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η παρουσία μεγάλων κυλινδρικών και κωνικών μορφών που σχηματίστηκαν πριν 2-3 εκατομμύρια χρόνια, γνωστοί ως «Καμινάδες».

Στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο Ακρωτήριο, μέσα στα πιο πρόσφατα ιζήματα υπάρχουν κολώνες – σωλήνες, με ύψος μέχρι 2,5 μέτρα, ενώ στη περιοχή του Κόρακα φτάνουν σε ύψος τα τέσσερα μέτρα. Ο μεγάλυτερος από αυτούς ονομάζεται από τους ντόπιους «Ο άνθρωπος».

Ο Καβομαλιάς είναι το ακρωτήριο της Ελλάδος του οποίου η άγρια φύση και η θάλασσα με τις καταστάσεις που δημιουργεί έχουν ιστορηθεί και περιγραφεί από την μυθική αρχαιότητα μέχρι σήμερα τόσο εκτεταμένα και ζωηρά όσο για κανένα άλλο θαλασσινό γεωγραφικό σημείο της Ελλάδας.

Για όσους αρέσει η αγριάδα της φύσης και η πεζοπορία μια επίσκεψη στον Καβομαλιά, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι προσφέρει πλούσιες συγκινήσεις.

 

 

- Advertisement -