Οδηγίες προς τους επισκέπτες και τους περιηγητές του φαραγγιού της Νέδας

0
2242
Νέδα

Οδηγίες προς τους επισκέπτες και τους περιηγητές του φαραγγιού της Νέδας έχει εκδώσει το Δασαρχείο Ολυμπίας, το οποίο και θα προβεί σε ανάρτησή τους σε ειδική ενημερωτική πινακίδα, πριν την είσοδο στο μονοπάτι προς τους καταρράκτες (δίπλα από το πέτρινο γεφύρι), τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Αγγλικά.

Στο σχετικό συνοδευτικό του έγγραφο, το Δασαρχείο Ολυμπίας τονίζει, μεταξύ άλλων:

“Με αφορμή σχετική επερώτηση της βουλευτού Φωτεινής Πιπιλή για λήψη μέτρων προστασίας στο Φαράγγι της Νέδας, και ύστερα από αυτοψία που κάναμε στην περιοχή (μέσα Ιουνίου), θεωρήσαμε επιτακτική ανάγκη από την πλευρά της Υπηρεσίας μας την άμεση ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής με την έκδοση σχετικών οδηγιών για την ασφαλέστερη παραμονή τους και της προστασίας του οικοσυστήματος της Νέδας (φαράγγι – καταρράκτες), εν όψει του καλοκαιριού.

Παραλλήλως συντάσσεται σχετική μελέτη από τον Δήμο Ζαχάρως για έργα και εργασίες που έχουν σχέση με την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Όσον αφορά την ένταξη του οικοσυστήματος Νέδας στις προστατευόμενες περιοχές αυτό θα γίνει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες”.

Φίλοι και φίλες επισκέπτες της Νέδας, για την ασφαλή ξενάγησή σας στο φαράγγι και τους καταρράκτες πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Α) Βρίσκεστε σε έναν χώρο ιερό και ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς , οφείλετε δε να επιδείξετε τον απαραίτητο σεβασμό προς αυτόν, ώστε να φύγετε με τις καλύτερες αναμνήσεις και εμπειρίες.
Β) Θα πρέπει να είστε κατάλληλα ενδεδυμένοι, να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια για πεζοπορία κα να έχετε πάρει μέτρα προστασίας για τον ήλιο (καπέλο και αντηλιακό).

Γ) Οι επισκέπτες οφείλουν να φέρουν μαζί τους τα είδα πρώτης ανάγκης (φαρμακείο, νερό, κινητό τηλέφωνο, χάρτη, φαγητό κτλ) και να γνωρίζουν ότι στους χώρους που κινούνται, κυκλοφορούν χιλιάδες έντομα (σφήκες, μέλισσες, αράχνες κτλ) και ερπετά ( σαύρες, φίδια κτλ) πολλά εκ των οποίων είναι δηλητηριώδη και επικίνδυνα .

Δ) Οι επισκέπτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η μετάβαση, τόσο στο μονοπάτι προς στους καταρράκτες, όσο και στο φαράγγι έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η πεζοπορία γίνεται με αποκλειστική και προσωπική ευθύνη του καθενός επισκέπτη.

Ε) Οι γονείς που έχουν μαζί τους μικρά παιδιά οφείλουν να πάρουν τα δικά τους επιπλέον μέτρα και να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αποφυγή άτυχημάτο^ν και την προστασία των παιδιών τους.

ΣΤ) Οι επισκέπτες που φέρουν μαζί τους κατοικίδια ζώα οφείλουν να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας και τα ζώα δε θα κυκλοφορούν ελεύθερα, παρενοχλώντας τους λοιπούς επισκέπτες.
Ζ) Οι επισκέπτες οφείλουν να προστατεύουν την πανίδα και τη χλωρίδα, να μην προκαλούν ζημιές σε γεωλογικούς σχηματισμούς και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.

Η) Λόγω Κορονοϊού πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον ιό και να
λαμβάνονται οι σχετικές αποστάσεις, τόσο κατά την πορεία , όσο και στο κολύμπι στους καταρράκτες και στις λίμνες της Νέδας.

Θ) Οι επισκέπτες οφείλουν: να τοποθετούν τα σκουπίδια μόνο στα δοχεία απορριμμάτων, να μην τοποθετούνται πινακίδες και σήματα διαφημιστικά, να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους επισκέπτες.

I) Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς την θερινή περίοδο και η διανυκτέρευση στο φαράγγι και στους καταρράκτες.

Κ) Απαγορεύεται η πεζοπορία στο φαράγγι και προς τους καταρράκτες όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα (ιδίως έντονων βροχοπτώσεων )υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, πτώσεις βράχων και πλημμυρικών φαινομένων.

Λ)Σε περίπτιυση πυρκαγιάς οφείλουν οι επισκέπτες να κινηθούν προς ασφαλή σημεία και σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (όχι πανικός).

Μ) Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης επικοινωνήστε με το τηλέφωνο αριθ. 112 ή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αριθ. 199.

Ευχόμαστε καλή διαμονή
ΚΡΕΣΤΕΝΑ: 03 /07/2020

Ο Δασάρχης Ολυμπίας
Βασίλειος Γιακουμής
Δασολογος

 

- Advertisement -