Πλάτανος Κυνουρίας: Aμφιθεατρικά χτισμένος στις πλαγιές του Πάρνωνα (βίντεο drone)

0
4178

Ο Πλάτανος, το πανέμορφο χωριό της Κυνουρίας, είναι χτισμένος στη βορειοανατολική, καταπράσινη πλευρά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο από 440 έως 550 μέτρα. Βρίσκεται στο 24ο χλμ του επαρχιακού δρόμου Άστρους- Χαράδρου – Σίταινας – Καστάνιτσας.

Δείτε το βίντεο drone του Γιώργου Τρικαλιώτη 

Πλάτανος Κυνουρίας

 

Η περιοχή του Δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αφού περικλείεται από δάσος “Χαλέπιου πεύκης”, από δάσος ελάτης, από το πανέμορφο και μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας σπερματοφυές δρυόδασος της Σέλλας και φυσικά από κάθε λογής οπωροφόρα δένδρα (κερασιές, καστανιές, καρυδιές, ελιές, ακτινίδια κλπ).

 

Το όνομά του το πήρε από τα αμέτρητα και πανύψηλα πλατάνια που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την γεωγραφική του έκταση. Η οργιώδης βλάστηση που παρατηρείται στον Πλάτανο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο “μικροκλίμα” της περιοχής – όπου επιτρέπει τη συνύπαρξη της ελιάς με τον έλατο και την πορτοκαλιά – αλλά και την αφθονία των νερών που ρέουν από τις δέκα περίπου διάσπαρτες πηγές του.

Πανηγύρι έχει το χωριό και στις 25 Ιουλίου που γιορτάζει η εκκλησία της Αγίας Άννας. Και επειδή “Σαν του Πλατάνου το νερό, δε θα βρεις σ’ άλλα μέρη, με μια γουλιά δε θες γιατρό, με δύο βρίσκεις ταίρι” κάπου εκεί τον Αύγουστο, στη γέμιση του φεγγαριού, διοργανώνονται από τους κατοίκους του χωριού οι γιορτές των Nερών, των Φεγγαριών και των Eρώτων. Και ό,τι εικόνα γεννήσει η φαντασία μας, μέσα είμαστε… Άλλωστε, πριν από χρόνια, το ίδιο το χωριό αυτοανακηρύχθηκε Αυτόνομη Ερωτική Δημοκρατία Πλατάνου.

πληροφορίες από www.platanoskynourias.gr/

 

- Advertisement -