Ιερά Μονή Καρυάς στον Πραστό: Λιτό ησυχαστήριο «δυο βήματα» από το Θεό

0
1815

Στον χωματόδρομο από Άγιο Ανδρέα προς Πραστό, μετά τα Σπήλια στη θέση παλιό Κορακοβούνι , στα αριστερά μας ξεκινάει χωματόδρομοςn(περίπου στο 1,5 χλμ.)  με κατεύθυνση την Μονή Καρυάς.

Όμορφο Μοναστήρι με καθολικό αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.  Εορτάζει στην μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά και στις 8 Ιουλίου στην μνήμη του Αγίου Προκοπίου το κυρίως  πανηγύρι.

Εκεί που σμίγουν οι μολυβοσκέπαστες βουνοκορφές φώλιασε η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ  ΚΑΡΥΑΣ.

Λιτό ησυχαστήριο, «δυο βήματα» από το Θεό, πλήρως αποκομμένο από τον πολιτισμό και την τρέχουσα καθημερινή ζωή, βυθισμένο μέσα σε μία αχλή ενάσκησης και πνευματικότητας μας καλεί  να το θαυμάσουμε από κοντά.

Στέκεται επιβλητική μονή στην αγκαλιά του όρους Οριόντα προστατευμένη από τα στοιχεία της φύσης και από κάθε κακόβουλο. Χαμηλή βλάστηση απλώνεται παντού με μερικές εξαιρέσεις από γκορτσιές και πουρνάρια  να στέκουν σαν γίγαντες και να την προσέχουν .

Η Μονή Καρυάς, ανακαινίστηκε, πέταξε από πάνω της ότι φθαρμένο, και να, έβαλε τα καλά της, τα στολίδια της και τα πλουμίδια της και καμαρώνει μακριά, εκεί στα βουνά, ολομόναχη, έχοντας για συντροφιά τα δέντρα και τα αγριοπούλια. Αντιστέκεται στη λησμονιά και τον ανελέητο χρόνο. 

Έχει υπό τη σκέπη της πάρα πολλά κειμήλια που φανερώνουν την ιστορία και τη δόξα της στο πέρασμα του χρόνου. Την έχει και η φύση σαν τα μάτια της, με τα ανοιξιάτικα αρώματα και χρώματα, τις καλοκαιρινές δροσοσταλίδες, τα χινοπωριάτικα  χρυσοκίτρινα στολίδια και με του χειμώνα τα ολόλευκα. Εκεί θα ξεκουραστεί ο περαστικός κι ο επισκέπτης  με το κρύο νεράκι, αγίασμα, δροσιστικό και ανακουφιστικό.

Πράγματι ένα στολίδι μέσα στην ερημιά φαντάζει η μονή. Συνέρρεαν από παντού προσκυνητές στη χάρη της για να ζητήσουν τη βοήθεια του Αγίου και να προσκυνήσουν, να χαρούν και να συναντήσουν φίλους και γνωστούς. Στη χάρη της, πιο παλιά, δίπλες ο χορός κάτω από τη μεγάλη καρυδιά και να αντιλαλεί η μουσική σαν αγγελικός ύμνος στη σιγαλιά της ερημιάς!

Κατά το χάραμα, με τις πρώτες ηλιαχτίδες να διαπερνούν την πρωινή πάχνη, αποκαμωμένος και ευχαριστημένος από την όλη ομορφιά της βραδιάς ξεμακραίνοντας έφθανε στ’ αυτιά σου ο γλυκός ήχος του κλαρίνου και του τραγουδιού αρμονικά μπερδεμένος με το γλυκόλαλο τραγούδι των πουλιών.

 

 

- Advertisement -