Καρυά Κορινθίας: Ψηλότερα όλων…!!!

Χτισμένη σε υψόμετρο 1300μ.

0
15712

Η Καρυά είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό νοτιο-δυτικά του Κιάτου, χτισμένη σε υψόμετρο 1300μ. στις πλαγιές του Μαυριόρους. Είναι το ψηλότερο χωριό της Κορινθίας και βρίσκεται σε απόσταση 6χλμ δυτικά από τα Τρίκαλα.

Έχει πρόσβαση από το Ξυλόκαστρο και από το Δερβένι και μπορεί να αποτελέσει κέντρο εξορμήσεων προς τα αξιοθέατα της περιοχής, δηλαδή προς την περιοχή του Φενεού, της Ευρωστίνης και των Τρικάλων.

Άποικοι Έλληνες από τη Βλαχία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Φενεού και αργότερα στην Καρυά. Το 1840 επισκέφθηκε το χωριό ο βασιλιάς Όθωνας με τη γυναίκα του Αμαλία. Επίσης μεγάλες προσωπικότητες έχουν τις ρίζες τους στην Καρυά, όπως η οικογένεια του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και του ποιητή Ρώμου Φιλύρα (Ιωάννης Οικονομόπουλος).

Ιστορικό μνημείο του χωριού, είναι η βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένη από τον 13ο αιώνα, σε ρυθμό βασιλικής. Δυστυχώς οι κάτοικοι δεν γνώριζαν τη μεγάλη αξία της εκκλησίας και μετέτρεψαν ένα μέρος της σε σχολείο, ασβεστώνοντας τις υπέροχες τοιχογραφίες της.

Για άγνωστους λόγους το ονόμασαν Χάρο! Επίσης μεταγενέστερα, όταν κινδύνεψε να πέσει η στέγη του ναού, την στήριξαν με ένα θολωτό λίθινο τόξο. Σε καλή κατάσταση παραμένει το ιερό και ένα μέρος από τον κύριο ναό.

Επίσης μπορείτε να δείτε, τον ιστορικής αξίας, βυζαντινού ρυθμού, ναό της Παναγίας που χτίστηκε το 1850. Είναι επιβλητικός και μεγαλοπρεπής, με εμβαδόν 240τ.μ. Επίσης υπάρχει και ο Ναός του Αγίου Νικολάου.

Η Καρυά, με την θαυμάσια φύση της, προκαλεί τον επισκέπτη να την εξερευνήσει.
Πυκνό ελατόδασος σκεπάζει την περιοχή, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με σπάνια είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου. Από την Καρυά, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα προς την κορυφή της Ζήρειας και του Χελμού.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχουν πολλά μονοπάτια, που μπορείτε να ακολουθήσετε προς διάφορες κατευθύνσεις.

Στο χωριό υπάρχουν Ξενώνες, δύο ταβέρνες και τέλος να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τους λουκουμάδες στο καφέ της Ασημίνας, στο κέντρο του χωριού, με τη μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προιόντων.

- Advertisement -