Νέδα… το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας που μας μαγεύει (φωτο -βίντεο)

0
1371
Νέδα

Μία φυσική όαση με καταρράκτες που έχει μείνει πίσω στο χρόνο και ευτυχώς ανέπαφη από τον τουρισμό, ονομάζεται Νεμούτα.

Ενα υπέροχο βίντεο από την ομάδα του Point Of View GR 

Είναι ένα χωριό του νομού Ηλείας και βρίσκεται στα σύνορα με την Αχαΐα και την Αρκαδία. Οι καταρράκτες της Νέδας , σημεία κάθετης υδατόπτωσης που αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο με τους  κατοίκους εν λόγω περιοχών προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν για προβολή και για τουριστική ανάπτυξη.
Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας.  Ο καταρράκτης θέλει κάπου 15 λεπτά περπάτημα από το πάρκινγκ. Το νερό αρκετό κρύο αλλά αξίζει μια βουτιά αν πας καλοκαίρι. Κάτω από τον μεγάλο καταρράκτη έχει κενό και μπορείς να πας , ενώ η γύρω βλάστηση είναι τα πλατάνια, οι αγριοβελανιδιές, οι συκιές και τα πουρνάρια, ενώ όλα μαζί σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά και τις πέτρες του ποταμού δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό.
Η μυθολογία
Όταν η Ρέα γέννησε το Δία στου Λυκαίου την κορφή, την (από τότε) ιερή, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα να τον κρύψει, μην της τον καταπιεί ο άνδρας της, ο Κρόνος.
Η Νέδα πήρε πρώτη στην αγκαλιά της τον Δία γεννησαρούδι. Νερό δεν είχε να τον λούσει και να πλύνει τα σπάργανα. Άβροχος ήταν ο τόπος και άνυδρος, ξερικός. Χτύπησε η Ρέα τη γή και ανάβλυσε το κεφαλάρι στο Λύκαιο. Σε αυτό έφερε η Νέδα το θείο βρέφος, του έπλυνε τα σπάργανα, το έλουζε και το θήλαζε μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ.
Δεν πήρε γι αυτό η Νέδα άλλη ανταμοιβή. Μόνο το κεφαλάρι πήρε το όνομά της.
Το κεφαλάρι αυτό αφού έτρεξε, μεγάλωσε και έγινε το θρυλικό ποτάμι.
Με τη Νέδα συνδέεται κατά τη μυθολογία η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Πλούτωνας.
Στην υπόγεια σήραγγα ήταν οι πύλες του Άδη, ενώ ο Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ. χ. περιγράφει ναό της Δήμητρας στις όχθες της Νέδας.
Οι περιηγητές
Όλοι οι ξένοι και ντόπιοι περιηγητές μιλάνε για το απόμερο και άγνωστο αυτό ποτάμι, με τους καταρράκτες του, τα σπήλαιά του, τους αρχαίους θρύλους του και τις σύγχρονες παραδόσεις του.
Γράφει ο Μπελέ:
« Απερίγραπτος είναι η ομορφιά και το θέλγητρον του τοπίου αυτού, το οποίο θα ηδύνατο τις να συγκρίνει προς το ιταλικόν Tivoli και τους καταρράκτες της επαύλεως του Μαικήνα».
Το 1816 ο Γκελ έγραψε:
« Η Νέδα είναι ασύγκριτη σε γραφικές ομορφιές. Τα νερά της βυθίζονται σ’ ένα γραφικό γεφύρι και γκρεμίζονται σ’ ένα καταρράκτη και ασπρίζουν αφρίζοντα και σπινθηρίζουν σπάζοντας στους βράχους, όπου στέκουν βουβά τα ερείπια της αρχαίας πόλεως κι’ ακούς το βουητό τους».
Ο Μύλλερ τονίζει:
« Η φύση είναι χαρούμενη και χαμογελαστή, κι έχει κάτι το αυστηρό και επιβλητικό. Μου θυμίζει συχνά το Τυρόλο και θα νόμιζα πως είμαι στο Σάλμπουργκ, αν δεν ήμουν τριγυρισμένος από θυμάρι, πικροδάφνες, λεβάντα, συκιές, μυρτιές και ροδιές».
Ο Ρως μαζί με πολλά άλλα εγκωμιαστικά:
« Δεν μπορεί κανείς να βρεί στην Ελβετία τοπίο πιο συναρπαστικό από αυτό»
ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ  ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗ ΝΕΔΑ…
- Advertisement -