Χωριά Πελοποννήσου: Η όμορφη Καρύταινα Αρκαδίας

Η Καρύταινα (και Καρίταινα) είναι χωριό της Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 582 μ, στο βουνό Αγιος Ηλίας (ή Ακρειοβούνι) απέχει 16 χλμ από την Μεγαλόπολη που ειναι και η εδρα του Δήμου και 54χλμ. από την Τρίπολη.

0
5728

Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. O οικισμός διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα που του προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Ανακηρυγμένη ως παραδοσιακός οικισμός, αποτελεί ένα από τα πιο ωραία γραφικά και ιστορικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας, εκεί όπου ο Λούσιος ενώνεται με τον Αλφειό.

Τα χρόνια της Επανάστασης η Καρύταινα ήταν απόλυτα συνυφασμένη με την επιβλητική παρουσία του ΓΕΡΟΥ του ΜΩΡΙΑ, ο οποίος έκτισε το σπίτι του κάτω από το κάστρο.
Το 1826, θα οχυρώσει και πάλι το κάστρο, που στο μεταξύ είχε περιπέσει σε αχρηστία και θα το χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο στις επιχειρήσεις κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού.

Κύριο αξιοθέατο είναι το κάστρο, πάνω από τον οικισμό. Το μήκος ξεπερνά τα 110 μ. και το πλάτος ξεπερνά τα 40. Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος τα 7 μέτρα και σε πλάτος τα 2. Η θέα από το κάστρο στις πεδιάδες Μεγαλόπολης και Ηλείας είναι πραγματικά εντυπωσιακή και σίγουρα αποζημιώνει τον επισκέπτη.

Στον Αλφειό, διασώζονται δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας.

Το πρώτο είναι μονότοξο, χτισμένο το 1880 και διασώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση.

Το δεύτερο ήταν πεντάτοξο, σε μία μάχη την περίοδο του εμφυλίου καταστράφηκε η κύρια καμάρα του και παραμένει έως σήμερα κατεστραμμένο.

Αξίζει λοιπόν να επισκεφτεί καποιος αυτο τον τόπο, τον γεμάτο ιστορία και δόξα, με το θαυμάσιο φυσικό του τοπίο!!!!!

Γιώργος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

- Advertisement -