Ζυγοβίστι Γορτυνίας: Με την σκέψη στον Κολοκοτρώνη και το Σώμα των Αθανάτων

Το χωριό απέχει 5 χλμ από την Δημητσάνα και ο δρόμος είναι καλά ασφαλτοστρωμένος.

0
10687
Ζυγοβίστι
Ένα μικρό χωριό είναι το Ζυγοβίστι σήμερα, χτισμένο στα 1240 μέτρα υψόμετρο πάνω στο όρος Μαίναλο, κάποτε είχε τρεις χιλιάδες και πλέον κατοίκους.

Ένα μικρό χωριό είναι το Ζυγοβίστι σήμερα, χτισμένο στα 1240 μέτρα υψόμετρο πάνω στο όρος Μαίναλο, κάποτε είχε τρεις χιλιάδες και πλέον κατοίκους.

Οι κάτοικοί του ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον Κολοκοτρώνη στον Αγώνα και έτσι το χωριό πέρασε στην ιστορία εξαιτίας της γενναιότητας που επέδειξαν οι άνδρες του στην μάχη, στο πλευρό του Γέρου του Μωριά.

Όμως η περιοχή είναι γνωστή και από την αρχαιότητα καθώς εδώ υπήρξε ο τάφος της Καλλιστώς και το ιερό της Καλλίστης.

Το χωριό απέχει 5 χλμ από την Δημητσάνα και ο δρόμος είναι καλά ασφαλτοστρωμένος. Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή και πολύ όμορφη καθώς ανεβαίνοντας απολαμβάνεται μία καταπληκτική θέα στην γύρω περιοχή προς το φαράγγι του Λούσιου.

Όπως σε κάθε ορεινό χωριό, έτσι κι εδώ, πετρόχτιστα σπίτια, τα περισσότερα διατηρημένα και άλλα μισοερειπωμένα ενισχύοντας έτσι τη γραφικότητα του χωριού.

Κάτοικοι λίγοι, μόνιμοι και τον χειμώνα 15, απλοί άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τις ένδοξες μνήμες του παρελθόντος.
Γι αυτό και η όμορφη πλατεία του χωριού ονομάστηκε πλατεία των Αθανάτων και την είσοδο του χωριού κοσμεί μαρμάρινο μνημείο σε μορφή ανοιχτού βιβλίου, όπου αναγράφονται τα ονόματα των αγωνιστών του 21. Σώμα των Αθανάτων ονομάζετο η προσωπική φρουρά του Κολοκοτρώνη από 250 περίπου άνδρες που ήταν όλοι τους Ζυγοβιστινοί.

Αξιοσημείοτο είναι και το αναπαλαιωμένο Καποδιστριακό σχολείο του χωριού, το οποίο πρωτοχτίστηκε το 1830.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η πρώτη του εκκλησία χτισμένη το 1630 από τους ιδρυτές του χωριού τους Κοντογιανναίους. Ο Μητροπολιτικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Άλλες εξίσου όμορφες και σημαντικές εκκλησίες είναι αυτή του Αγ. Νικολάου που βρίσκεται στη είσοδο του χωριού, ο ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στο κάτω μέρος του χωριού και άλλες πολλές στις γύρω βουνοπλαγιές. Όλες εχουν να επιδείξουν αρχιτεκτονικό και διασκοσμητικό ενδιαφέρον και γι αυτό αξίζει να επισκεφθείτε κάποιες από αυτές.

Όταν έρθει η ώρα να ξεκουραστείτε, θα μπορέσετε στην πλατεία του χωριού να δεχτείτε την φιλοξενία των κατοίκων, οι οποίοι θα σας περιποιηθούν σ ένα από τα παραδοσιακά μαγαζιά που είναι μαζί καφενεία και ταβέρνες. Αν πάλι ψάχνετε για δωμάτιο, ρωτήστε στα μαγαζιά και θα βρεθεί… ή μείνετε στην Δημητσάνα σε πέντε λεπτά απόσταση,

Το Ζυγοβίστι είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αρκαδίας. Πλημμυρισμένο από εθνική περιφάνεια μας καλεί όλες τις εποχές του χρόνου να το επισκεφθούμε.
Να αναβαπτιστούμε στο πνεύμα του αγώνα για την εθνικής απελευθέρωση.
Να θαυμάσουμε ακόμη το τάμα του Κολοκοτρώνη στη Μεταμόρφωση, τον πολυέλαιο του Χουρσίτ Πασά, που έφερε ο ίδιος και άφησε στην εκκλησία μετά την είσοδο του στην ελευθερωμένη πλέον από τον ίδιο Τριπολιτσά.

- Advertisement -