Λαγκάδια: το «Κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου»

Οι ταβέρνες του κυριολεκτικά πέτρινου χωριού μυρίζουν ψητά και πατάτες με αρνάκι στην γάστρα, κόκορα πρωτογιάχνι, χοιρινό με σέλινο.

0
5240
Τα Λαγκάδια είναι ένας όμορφος τουριστικός προορισμός.

Τα Λαγκάδια ή αλλιώς το «Κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», βρίσκεται σε υψόμετρο 980 μέτρων στην πλαγιά του Μαινάλου και βλεποντας το νομίζεις ότι κρέμεται πάνω από το φαράγγι που το διατρέχει ο ποταμός Τουθόας.

Όμορφες διαδρομές μέσα από τρεχούμενα νερά, γεφύρια, και πετρόκτιστα αρχοντικά κτισμένα από τους Λαγκαδιανούς που θεωρούνται καλοί χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας και βασική πηγή εσόδων τους είναι αυτό το επάγγελμα φημισμένοι πλέον και περιζήτητοι.

Τα Λαγκάδια είναι ένας όμορφος τουριστικός προορισμός. Το πέτρινο ρολόι σήμα κατατεθέν των Λαγκαδιών, σε υποδέχεται ελάχιστα βήματα από την είσοδο του χωριού. Σχεδόν όλα τα δρομάκια, είναι φτιαγμένα από την χαρακτηριστική γκριζωπή πέτρα της περιοχής, σκεπασμένα από βαθυκόκκινα κεραμίδια με καμινάδες που ο καπνός τους συμπληρώνει το χειμωνιάτικο τοπίο.

Οι ταβέρνες του κυριολεκτικά πέτρινου χωριού μυρίζουν ψητά και πατάτες με αρνάκι στην γάστρα, κόκορα πρωτογιάχνι, χοιρινό με σέλινο. Αλλά και μαγαζάκια υπάρχουν που πουλούν παραδοσιακά προϊόντα και λαχταριστά γλυκά του κουταλιού. Όμορφες οι βόλτες στην πλατεία με τα παραδοσιακά καφέ.

Η απότομη κλίση της πλαγιάς, στην οποία είναι χτισμένα τα Λαγκάδια, δίνει τη θέα που απολαμβάνουμε κοιτώντας στις καταπράσινες βουνοπλαγιές απέναντι, που απλώνονται ως εκεί που φτάνει το μάτι.

Στην ανατολική είσοδο του χωριού ένας ψηλός πέτρινος πάντα τοίχος με κρήνες, αψιδωτές εσοχές και πεζουλάκια είναι το μνημείο του Λαγκαδιανού χτίστη.

- Advertisement -