Τα στενάκια της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου

Περπατώντας ο επισκέπτης στα στενάκια αυτής της πόλης, αντιλαμβάνεται αμέσως τη γραφικότητα, την ομορφιά, αλλά και το ιστορικό παρελθόν

0
5244

Το παλαιό κομμάτι της πόλης του Ναυπλίου, βρίσκεται κάτω ακριβώς από το βραχόβουνο του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας.
Περπατώντας ο επισκέπτης στα στενάκια αυτής της πόλης, αντιλαμβάνεται αμέσως τη γραφικότητα, την ομορφιά, αλλά και το ιστορικό παρελθόν που χαρακτηρίζει αυτό το τμήμα του Ναυπλίου.

Κατά μήκος των στενών δρόμων συναντά κανείς πετρόχτιστα σπίτια με σιδερένια μπαλκόνια, πανέμορφα στολισμένα, σε λουλουδιασμένες γλάστρες. Χαρακτηριστικό της πόλης την άνοιξη οι λουλουδιασμένες μοκαμβίλιες. Εντυπωσιακές, σκαλιστές, ξύλινες εξώπορτες κοσμούν τις εισόδους των σπιτιών. Ανάμεσα στα σπίτια, μοιράζονται όλο το παλαιό Ναύπλιον όμορφα μαγαζιά καφέ και φιλόξενες ταβέρνες.

Τα στενά δρομάκια μπορούν να σε οδηγήσουν … στην Ακροναυπλία, στην Καθολική εκκλησία, στην περιοχή του “Ψαρομαχαλά”, το Λαογραφικό Μουσείο και δεκάδες ακόμη γραφικά σημεία της πόλης. Περιδιαβαίνοντας την πόλη θα δεις πετρόκτιστες βρύσες και θα ανεβοκατέβεις πέτρινα σκαλιά.

Σε κάθε βήμα του ο επισκέπτης νιώθει την ιστορικότητα της πόλης αυτής. Το παρελθόν και το παρόν πλήρως εναρμονισμένα. Στην πλατεία Συντάγματος συναντάμε το Αρχαιολογικό Μουσείο! Ένα μεγαλόπρεπο βενετσιάνικο παλάτι με πολλά παράθυρα και αψιδωτές καμάρες. Χτίστηκε το 1713 από Ενετούς και σήμερα φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα της γύρω περιοχής. Λίγο πιο πέρα στέκεται το Βουλευτικό, όπου στεγάστηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης ένα από τα παλαιότερα ιστορικά κτίρια της παλαιάς πόλης.

Τέλος, οι εκκλησίες είναι αυτές που δίνουν έναν ιδιαίτερα γλυκό, αλλά και μυστικοπαθή τόνο τα στενά του Ναυπλίου. Ο ναός του Αγ, Γεωργίου, χτισμένος το 1619 από τους Ενετούς. Εδώ κηδεύτηκε ο πρώτος Κυβερνήτης του τόπου Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ναός του Αγ, Σπυρίδωνα χτισμένος το 1702. Μία ολόλευκη εκκλησία μέσα σ ένα στενό σοκάκι. Δεξιά στην είσοδο της εκκλησίας φαίνεται το σημείο όπου εξψστρακίστηκαν μερικά από τα βολια που δεν βρήκαν το στόχο τους, τον πρώτο Κυβερνήτη!

Σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου. Ένα παμπάλαιο ελαιόδεντρο σκιάζει την αυλή της. Εδώ μαρτύρησε και ο πολιούχος της πόλης Άγιος Αναστάσιος. Ο Άγιος Νικόλαος, οι Ταξιάρχες και η καθολική εκκλησία είναι μερικές από τις υπόλοιπες εκκλησίες της πόλης.

Όλα αυτά μαζί συνδιάζονται και προσφέρονται στον επισκέπτη μ έναν εντυπωσιακά όμορφο, γραφικό και απλό τρόπο!

Απολαύστε λοιπόν μία βόλτα στα σοκάκια του Ναυπλίου και ταξιδέψτε στο χρόνο πριν καθήσετε σε κάποιο από τα γνωστά στέκια της πόλης για να αναπαυτείτε !!!

- Advertisement -