Χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο το παλαιό λιθόστρωτο μονοπάτι «Μπίλιοβο»στην Δυτικής Μάνη

0
4265
«Μπίλιοβο»στην Δυτικής Μάνη

Το παλαιό λιθόστρωτο μονοπάτι «Μπίλιοβο» που συνδέει τους οικισμούς Αλτομιρά και Σωτηριάνικα του Δήμου Δυτικής Μάνης, ένα από τα πιο αξιόλογα και καλοδιατηρημένα παραδοσιακά καλντερίμια της Μεσσηνίας, κατασκευασμένο το 1904 με προσωπική εργασία των κατοίκων της περιοχής, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζεται ως «μνημείο, το σωζόμενο τμήμα του παλαιού λιθόστρωτο μονοπατιού ΜΠΙΛΙΟΒΟ, συνολικού μήκους 2.962 μέτρων και σε όλο του το πλάτος, τις παρειές και τα πρανή του, διότι αποτελεί σημαντικό τεχνικό έργο μεγάλης κλίμακας με μεγάλη επιμέλεια και τεχνική γνώση, ιστορικά συνδεδεμένο με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Κατόπιν αυτής της απόφασης και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του μονοπατιού ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον του, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

- Advertisement -