Μαγούλιανα: Το ρετιρέ της Αρκαδίας

Το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου

0
11513
Μαγούλιανα Αρκαδίας

Το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου, χτισμένο αμφιθεατρικά σε έναν λόφο απέναντι από το Μαίναλο, σε υψόμετρο 1.365μ, βρίσκεται σκαρφαλωμένος ο οικισμός Μαγούλιανα Αρκαδίας.

 

Ένα χωριό γραφικό, πανέμορφο, που κατακτά τον επισκέπτη αμέσως μόλις το επισκεφτεί.

Απέχει από την Τρίπολη 59χλμ. και βρίσκεται δυτικά της Βυτίνας. Περιβάλλεται από πυκνό ελατοδάσος και απλώνεται αμφιθεατρικά σε απότομη βουνοπλαγιά. Είναι καταπράσινο και σίγουρα προσφέρει στον επισκέπτη τη συγκίνηση από την επαφή με τη φύση, ένα τοπίο αγνό, ανέπαφο από το χρόνο και την τεχνολογική εξέλιξη.

Τα πετρόκτιστα σπίτια του, ακολουθούν την Γορτυνιακή αρχιτεκτονική παράδοση. Το σκηνικό εντελώς Αρκαδικό, με τα δύο παλιά πετρόχτιστα γεφύρια μέσα στο χωριό, με την όμορφη πλατεία και τον άνω των 300 ετών πλάτανο, γραφικά καφενεία και ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό.

Το χωριό έχει και πολύ ωραίες παλαιές εκκλησίες. Η πιο αξιόλογη εκκλησία είναι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από τον 17ο αιώνα στο κέντρο του χωριού. Έχει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, από τα ωραιότερα της Ευρώπης, έργο του Ηπειρώτη μάστορα Χριστόδουλου, με ανάγλυφες σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και περίτεχνες επιχρυσωμένες εικόνες. Αξιόλογες επίσης είναι, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και του Προφήτη Ιωάννη του 18ου αιώνα.

Το ένδοξο ιστορικό παρελθόν του φτάνει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, είναι σημείο αναφοράς στα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη. Ήταν το τελευταίο χωριό που καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στις 5 Ιουλίου 1825.

Τα Μαγούλιανα είναι χτισμένα κοντά στη θέση Αργυρόκαστρο, παλιά αρκαδική πόλη, η οποία εξαφανίστηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια και ακόμα και σήμερα υπάρχουν υπολείματα του κάστρου. Σε υψόμετρο 1450μ. βρίσκεται το ψηλότερο κάστρο της Πελοποννήσου, το Αργυρόκαστρο, επονομαζόμενο και “Γορτυνιακό δυναμάρι”. Το κάστρο χτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας και βρίσκεται σε τέτοιο οχειρό σημείο για να προσφέρει ιδιαίτερη ασφάλεια. Δεν είναι ακόμα γνωστή η ακριβής χρονολογία ανέγερσής του, ούτε ο ιδρυτής του. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλαιές που στο παρελθόν χρησίμευσαν ως καταφύγια και κάποιες από αυτές διέθεταν στέρνα βρόχινου νερού και υπόγεια έξοδο διαφυγής.

Τα Μαγούλιανα είναι ιδανική βάση για εξορμήσεις στο Μαίναλο, στο χιονοδρομικό κέντρο, για rafting στο Φαράγγι του Λούσιου ή στο Λάδωνα.

Κοντινές διαδρομές είναι επίσης το Βαλτεσίνικο, Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Μοναστήρια του Προδρόμου και Φιλοσόφου, τα Λαγκάδια, η Βυτίνα, το Λιμποβίσι και η Καρύταινα.

 

 

- Advertisement -