Οι Πόντιοι Αργολίδας αναβιώνουν την «Κουσκουβάρα» στην κεντρική πλατεία του Άργους

0
1160

Ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και Φίλων Ποντιακού Ελληνισμού “Η Παναγία Σουμελά”, στο πλαίσιο του Αργείτικου Καρναβαλιού 2020 στο Δήμο Άργους Μυκηνών, που διοργανώνει η ΚΕΔΑΜ, θα παρουσιάσει την «Κουσκουβάρα», την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στην κεντρική πλατεία στο ΑΡΓΟΣ.

Με τον ερχομό της άνοιξης, τους κατοίκους του Πόντου, ιδιαίτερα αυτούς που είχαν χωράφια, τους ταλαιπωρούσε η ξηρασία. Έτσι έκαναν μια δέηση για βροχή. Έφτιαχναν ένα είδος σκιάχτρου και το περιέφεραν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας: «Η κουνίστρα Κουσκουτέρα ζητάει από τον Θεό βροχή. Δώσε Θεέ μου βροχή στου πλούσιου τον κήπο και στου φτωχού το χωράφι». Έβγαινε, τότε, η νοικοκυρά κι έριχνε νερό πάνω στην Κουσκουτέρα. Τα παιδιά τίναζαν το σκιάχτρο και έπεφταν οι σταγόνες στο έδαφος, όπως η βροχή. Όπως λοιπόν έβρεχαν την Κουσκουτέρα, έτσι να έβρεχε και ο Θεός και να πρασινίσει η γη. Πριν φύγουν η κάθε νοικοκυρά τους έδινε  κεράσματα ή χρήματα για το καλό και αυτοί τους εύχονταν «Καλή βροχή, να δώσει ο Θεός».

Αυτό το ιδιαίτερο Ποντιακό Έθιμο θα αναβιώσει ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας ως  ένα δρώμενο εν κινήσει με σκοπό να οι παλαιότεροι να μην ξεχνάνε την πολιτιστική τους κληρονομιά και τα παιδιά να μαθαίνουν γι΄ αυτή ώστε να  περνάει από γενιά σε γενιά και να μη χάνεται ποτέ.

Με το τέλος της αναβίωσης του εθίμου, θα ακολουθήσει Παραδοσιακό Ποντιακό Γλέντι με πίπιζα, νταούλι, λύρα, τραγούδι και πολύ χορό.

 Με  εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ

Πέτρος Διολίτσης

 

 

- Advertisement -