ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ: Η Τσακώνικη παράδοση στον Πάρνωνα

0
5857

Στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε ύψος 840 μέτρα βρίσκεται η Καστανίτσα ή Καστάνιτσα. Ένα πανέμορφο Τσακωνοχώρι, το οποίο κατάφερε να επιβιώσει στο πέρασμα των αιώνων και να διατηρήσει την παράδοσή του.

Η ιστορία του τόπου ξεκινάει κάπου στον 9ο αιώνα μ.Χ. όταν οι Τσάκωνες άρχισαν να ξαναχτίζουν οικισμούς στην περιοχή και η Καστάνιτσα αποτελεί το παλαιότερο Τσακωνοχώρι.

Σύμφωνα με γραπτές αναφορές ήταν μία πόλη μεγάλης σημασίας, γι΄ αυτό και τον 14ο αιώνα οι Βυζαντινοί του Μυστρά έχτισαν κάστρο στο βόρειο τμήμα της πόλης εξαιτίας της σημαντικής στρατηγικής θέσης που κατείχε. Τμήματα του Βυζαντινού Πύργου είναι σήμερα ακόμη ορατά και δεσπόζουν πάνω σ ένα λόφο απ΄ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια θαυμάσια θέα, τόσο του οικισμού, όσο και της κατάφυτης περιοχής του Πάρνωνα.

Η Καστάνιτσα συνέχισε να είναι σημαντική και στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο Αγώνα της Απελευθέρωσης, αφού στο ύψωμα όπου στέκονταν το κάστρο δόθηκαν σκληρές μάχες για την σωτηρία του τόπου.

Βρίσκεται 72 χμ. από την Τρίπολη και 65 χμ. από την Σπάρτη και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται κι άλλοι όμορφοι προορισμοί, όπως η Σίταινα, ο Πραστός, ο Αγ. Πέτρος, το Καστρί, ο Πλάτανος και άλλα.

Στο χωριό μέσα ξεχωρίζουν παραδοσιακά λευκά πετρόχτιστα σπίτια, καμμιά φορά και τριόροφοι πυργίσκοι, με πλακοσκεπές, τοξωτές πόρτες και παράθυρα, ξύλινα μπαλκόνια και όμορφες αυλές. Οι ασβεστωμένοι πλακόστρωτοι δρόμοι του, ενισχύουν την γραφικότητα και την ιδιαίτερη ομορφιά του. Αυτός είναι και ο λόγος που το χωριό έχει κηρυχθεί επίσημα με απόφαση του Υπουργείου διατηρητέος και παραδοσιακός. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής ενισχύεται και από το γεγονός, ότι εδώ μιλούσαν και την Τσακώνικη διάλεκτο, η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Δωρική.

Μπορείτε να επισκεφθείτε στο κέντρο του χωριού και τον Πολιούχο Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και να δείτε ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο ρωσικής τεχνοτροπίας. Ο ναός πρωτοχτίστηκε το 1780 κατόπιν ειδικής άδειας του τότε Αγά.

Το φυσικό κάλλος της περιοχής είναι υπέροχο καθώς είναι κατάφυτη με έλατα, καστανιές και πεύκα. Έτσι λοιπόν υπάρχουν ιδανικά μονοπάτια για περίπατο, που θα σας προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση. Κάποια από αυτά βρίσκονται στην δασική περιοχή κοντά στο χωριό και κάποια πολύ όμορφα επίσης συνδέουν την Καστάνιτσα με άλλους κοντινούς οικισμούς. Το μεγάλο Καστανόδασος που αγγαλιάζει το χωριό, αποτέλεσε στο παρελθόν σημαντικό οικονομικό πόρο καθώς η παραγωγή καστανιών ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Ακόμη και σήμερα κάθε Οκτώβρη πραγματοποιείται η Γιορτή του Κάστανου. Η γιορτή είναι πανελλαδικής εμβέλειας και μέσα από αυτή προβάλλεται το ίδιο το προΪόν αλλά και γενικότερα η περιοχή.

Εξίσου σημαντικές γιορτές που προσελκύουν επισκέπτες είναι το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η Γιορτή του Δάσους τον Οκτώβρη.

Οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και γενικότερα της περιοχής, είναι άνθρωποι φιλόξενοι, με ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο τους. Διατηρώντας ζωντανή την Τσακώνικη παράδοση και προστατεύοντας το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον του Πάρνωνα μας προσφέρουν έναν πολύτιμο χώρο αναψυχής, ας τον επισκεφτούμε.

 

 

- Advertisement -