ΠΟΡΟΣ: Το νησί με την αισθησιακή αύρα (φώτο – βίντεο drone)

Σφαιρία και Καλαυρία, που σημαίνει καλή αύρα, ονομάζονταν στην αρχαιότητα τα δύο νησιά που αποτελούν μέχρι και σήμερα τον Πόρο.

0
6104
Πόρος

Το κατάφυτο από πεύκα νησί με τα πλούσια νερά του έχει κατοικηθεί ήδη από την εποχή του Χαλκού και είναι γνωστό από την Μυθολογία, καθώς η Καλαυρία ήταν αφιερωμένη στον Απόλλωνα, ο οποίος την παραχώρησε στον Ποσειδώνα ως αντάλλαγμα για τους Δελφούς.

Έτσι λοιπόν σήμερα στο βόρειο τμήμα του νησιού σώζονται ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, που χτίστηκε περίπου το 520 π.Χ.Στη δε Σφαιρία σύμφωνα με την Μυθολογία πήγε η μητέρα του Θησέα, η Αίθρα, για να αποδώσει τιμές στο μνήμα του Σφαίρα, όπου και συνάντησε τον Ποσειδώνα.

Στην επανάσταση του 1821 το νησί έπαιξε ενεργό ρόλο, μιας και υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα έδρα του νεοσύστατου κράτους και από δω ξεκίνησαν τα πλοία για την νικηφόρο ΝΝ το 1827.Να σημειωθεί ότι στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται και ο τάφος του Υδραίου Μιαούλη.

Με την πάροδο του χρόνου το νησί με την γραφική ομορφιά του, έχοντας κατοίκους που ασχολούνταν με τη γεωργία και την αλιεία μετατράπηκε σιγά σιγά σ ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό νησί, όπου οι φιλόξενοι οικοδεσπότες του προσφέρουν στους επισκέπτες ήρεμες, ρομαντικές και με πολλές ανέσεις διακοπές.

Όπως σε κάθε σύγχρονο τουριστικό χώρο έτσι και εδω υπάρχουν πλήθος ξενοδοχεία, βίλες, Suites& Spa και ενοικιαζόμενα δωμάτια.Κατά μήκος της 1χ.μ. περίπου κεντρικής παραλιακής υπάρχουν καταστήματα τουριστικά, εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια. Ενδιάμεσα στα στενά σοκάκια της πόλης και των σπιτιών υπάρχουν αρκετά φιλόξενα ταβερνάκια.

Πέρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί ευρήματα που χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή εποχή έως και την ρωμαϊκή περίοδο και την Δημοτική Βιβλιοθήκη υπάρχουν και άλλα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, όπως το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη σε μία καταπράσινη πλαγιά και προσφέρει μία μαγευτική θέα προς την θάλασσα. Ο κεντρικός ναός τησ μονής αποτελεί σημαντικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και διαθέτει στο εσωτερικό του ένα εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο Μικρασιατικής προέλευσης.

Σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι περιμένει τον επισκέπτη ο ναός του Ποσειδώνα και λίγο πιο μακριά βρίσκονται τα ερείπια του Ρωσικού Ναυστάθμου, που παρουσιάζουν επίσης μεγάλο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα η περιοχή εκεί προσφέρει και μία πολύ όμορφη οργανωμένη παραλία. Στην Τροιζήνα, 3 χ.μ. από τον Γαλατά υπάρχουν οι θολωτοί τάφοι της Μαγούλας.

Να μην ξεχάσουμε το υπέροχο Λεμονόδασος του Πόρου. Μία έκταση με 30.000 λεμονιές και πορτοκαλιές όπου κάθε επισκέπτης θάθελε να απολαύσει έναν ήρεμο περίπατο ή να κάνει ένα απολαυστικό μπάνιο στην παραλία της Πλάνας ή στις Αλυκές, όπου και καταλήγει το Λεμονόδασος..
Άλλες πολύ όμορφες παραλίες του Πόρου είναι το Μοναστήρι, η Βαγωνία, το Μικρό Νεώριο, το Λιμανάκι της Αγάπης και η Πέρλια.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου γίνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ναυτικού περιεχομένου και συναυλίες. Κάθε δύο χρόνια το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου πραγματοποιείται η Ναυτική Εβδομάδα, που αποτελεί και την πιο σημαντική γιορτή του νησιού.

Το νησί συνδέεται συγκοινωνιακά με Ferry boat ή Flying dolphins με Πειραιά και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού και με τον Γαλατά με Ferry boat ή βάρκες, οι οποίες εκτελούν δρομολόγια όλο το 24ωρο ανά 15 λεπτά.
Επίσης μπορεί κανείς να πάρει το λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Πελοποννήσου προς Γαλατά.

Επισκεφθείτε λοιπόν ανεπιφύλακτα το όμορφο νησί του Πόρου! Απολαύστε αξέχαστες διακοπές περιστοιχιζόμενοι από ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον πλαισιωμένο με κοσμοπολίτικη αύρα!

Δείτε το υπέροχο νησί μέσα από την κάμερα drone Point Of View

- Advertisement -