Αν κάποιος επισκεφτεί το πανέμορφο Τολό στην Αργολίδα, σίγουρα θα σταθεί στην ξακουστή Ψιλή Άμμο, στο Κεντρικό Δρόμο με την εμπορική κίνηση και την περατζάδα, στην παραλία με τις ψαροταβέρνες και τα μπαράκια.

Όπου και αν πάει όμως, είναι βέβαιο ότι θα περάσει από το γραφικό λιμάνι, αφού αυτό είναι στο τέλος της διαδρομής, στο άλλο άκρο του χωριού.

Εδώ εκατοντάδες χρόνια κτυπάει η καρδιά της κοινότητας. Είτε πριν την έναρξη του τουρισμού, όταν το χωριό ήταν ένα πανέμορφο ψαροχώρι, είτε στις μέρες μας παράλληλα με τον τουρισμό, η θάλασσα και οι ψαράδες της ήταν το σήμα κατατεθέν της περιοχής.
Η θάλασσα και οι Τολιανοί ήταν έννοιες συνυφασμένες. Ψαράδες από κούνια που λέμε, που έφταναν για την ψαριά τους πολύ μακρύτερα από τον Αργολικό τον κόλπο.

Το λιμάνι και σήμερα είναι ένα ζωντανό κομμάτι του χωριού. Βάρκες κάθε μεγέθους, δίχτυα παντού, φρέσκα ψάρια διακινούνται καθημερινά και πολλοί Τολιανοί έτσι βγάζουν το ψωμί τους.
Στο λιμάνι και τα δυο σκάφη του Τολού, το “Αλκυονίς” και το “Μανταλένα” που χρόνια τώρα οργώνουν τις θάλασσες της περιοχής. Εδώ και τα πιο μικρά σκάφη αναψυχής και τα ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα που καταφτάνουν στην περιοχή.
Κίνηση και κοσμοσυρροή ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το χαρακτηριστικό και αυτού του λιμανιού.

Το λιμάνι του Τολού είναι το αντικείμενο αυτού του μικρού βίντεο. Δεν είναι ένα επαγγελματικό ντοκυμαντέρ, είναι απλά ένα ερέθισμα, ίσως μια θύμιση, ένα κέντρισμα για όλους όσους αγαπούν το Τολό, την ιστορία και τους κατοίκους του. Που έχουν κολυμπίσει εδώ, έχουν φάει, έχουν ερωτευτεί, έχουν έρθει βόλτα. Μια βόλτα λοιπόν στο λιμάνι του Τολού.

 

- Advertisement -